Incalzire in pardoseala clasica
Incalzirea in pardoseala este cel mai modern si mai eficient mod de a incalzi o locuinta!
In ultima perioada a crescut semnificativ orientarea celor ce vor sa
instaleze un sistem de termic spre incalzirea in pardoseala in
detrimentul incalzirii clasice cu radiatoare insa putini stiu exact ce
implica si care sunt costurile, avantajele si dezavantajele pentru acest
tip de incalzire si daca merita sau nu. Multi se sperie de faptul ca
tevile s-ar putea sparge in pardoseala si atunci considera ca nu merita.
Un sistem de incalzire in pardoseala, montat corect, cu materiale de calitate si utilizat corect nu ar trebui sa cedeze nici dupa o utilizare de circa 30 de ani chiar mai mult de atat companiile producatoare de sisteme de incalzire in pardoseala care se respecta si au produse de calitate ofera garantie pentru sistemele lor de circa 10 - 12 ani.
Un mare avantaj este acela ca se preteaza cu pompele de caldura - cea mai noua si cea mai buna tehnologie pentru incalzirea eficienta a locuintelor. Aceasta tehnologie este tot mai rentabila ca si cost ajungand sa se echilibreze cu costul unei centrale pe lemne si peleti.
Merita?
Daca vreti sa
aflati cel mai corect raspuns, stati de vorba cu cei ce au montat un
sistem de incalzire in pardoseala, cei ce nu au dar isi dau cu parerea
de cele mai multe ori vor spune ca nu merita insa ca si recomandare
evitati sa va bazati pe raspunsurile nespecialistilor ce isi dau cu
parerea.
Ca si parere proprie atat ca instalator de incalzire in pardoseala dar si ca beneficiar pot spune ca merita si personal nu m-as intoarce spre sistemul clasic de incalzire cu radiatoare. Confortul radierii caldurii de la nivelul talpii nu se compara cu caldura emanata in aer de la nivelul radiatoarelor, dupa cum stim bine cu totii, "frigul te ia de la picioare".
Exista
mitul ca incalzirea in pardoseala ridica praful si multi se tem de acest
fapt insa in realitate este tocmai invers, caldura conventionala cu
radiatoare este cea care sporeste miscarea aerului in incapere prin
faptul ca temperatura de radiere este mult mai mare in comparatie cu
temperatura aerului din incapere. Aceasta miscare a aerului face ca
particulele de praf sa circule in incapere.
Care sunt componentele unui sistem de incalzire in pardoseala cu agent termic si sapa de beton?
Incalzirea in pardoseala cu agent termic (cu apa calda ce circula prin tevi) se executa in 3 etape:
I - instalatia propriu-zisa de incalzire in pardoseala ce tine ca si parte de montaj de instalator:
- banda perimetrala - asigura rost de dilatare pentru sapele incalzite.
Transferul termic dintre apa ce circula prin tevi si sapa incalzirii in
pardoseala face ca aceasta sa se contracte si sa se dilate, nu
semnificativ daca incalirea se realizeaza la temperaturle corecte si
pentru acest fapt banda perimetrala este obligatorie pentru a prelua
aceasta dilatare.
- izolatia ce asigura ca
schimbul termica sa nu aiba loc in directia gresita - in jos. De regula
se monteaza polistiren extrudat de diferite grosimi, indicat minim 3 cm -
recomandat 5 cm. Daca se opteaza pentru placi cu nuturi sau placa
taker, aceste pot adauga grosimea lor de strat izolant.
- folie taker sau rola taker sau placi cu nuturi - infunctie de ce
sistem se alege. Acestea in principiu au rolul de ghidare pentru
instalarea conductei dar mai au si rolul de bariera termica datorita
stratului aluminizat ce face ca radierea caldurii sa fie directionata
spre sapa. Daca se opteaza pentru sistemul taker mai este nevoie de
clemele de fixare a tevii cunoscute drept cleme taker
- teava cu bariera de vapori cunoscuta ca si teava pex. Aceasta poate avea diferite grosimi ce incep de la 16mm x2mm grosime a materialului.
- caseta de distributie - este doar o carcasa ingropata la nivelul peretelui ce are ca rol mascarea distribuitorului. In functie de proiect, daca distribuitorul este montat intr-o camera tehnica sau intr-un loc fara vizibilitate se poate renunta la aceasta insa nu este recomandat, costul acesteia nefiind semnificativ in raport cu celelalte materiale.
- distribuitoarele - pentru ca incalzirea in pardoseala se realizeaza in circuite este nevoie de un distribuitor corelat cu numarul de circuite ce urmeaza a se monta - un circuit ideal pentru o teava de 16mm ar fi intre 60 si 90 ml, plecand de la calculul acesta se imparte suprafata spatiului in care se va instala incalzirea in pardoseala si se vor stabili un numar aproximativ de circuite - asta doar ca o estimare in cazul in care beneficiarul incearca sa isi faca propriile calcule orientative insa numarul de circuite se vor stabili in urma unui proiect calculat pe planul si suprafata spatiului de montaj.
- grup de pompare si amestec - are rolul de a pompa apa in circuitele incalzirii in pardoseala si de a asigura temperatura corecta ce intra in sistem. In functie de tipul centralei termice (pe in condensare pe gaz) si de de suprafata incalzita si daca nu sunt si radiatoare se poate renunta la acest grup daca din calcul rezulta ca pompa centralei poate pompa optim agentul termic in circuite.
- automatizarea instalatiei de incalzire in pardoseala - aceasta poate fi de mai multe feluri, simpla, smart, wireless etc. Ca si componente include in principiu termostatele de ambient (wireless sau cu fir), controlerul incalzirii in pardoseala, senzori de temperatura montati in sapa si actuatoarele ce se monteaza pe circuitele incalzirii in pardoseala. Componentele pot varia in functie de cat de "smart" se doreste a fi sistemul. Ca si componenta aceasta poate sa lipseasca fiind doar cu caracter de recomandare pentru eficienta sistemului. Montat de la inceput si ales varianta cu cablu scade semnificativ costurile ulterioare de adaugare a unei automatizari wireless. Cel putin ar trebui sa se tina cont sa se traga cablurile necesare automatizarii insa in practica multi instalatori nu tin cont de acest pas si e in detrimentul beneficiarului.
- elemente auxiliare cum ar fi robineti, aerisitoare, robineti de golire (daca nu sunt deja ca parte din pachet cu distribuitoarele) teava de legatura intre centrala termica si distribuitori, etc.
Aceasta etapa face parte efectiv din manopera instalatorului de incalzire in pardoseala iar preturile pentru manopera pornesc de la 10 euro/mp de incalzire in pardoseala in Iasi, in alte zone ale tariipreturile pot varia semnificativ.
II - Sapa - turnarea sapei nu face parte din manopera instalatorului si are cost separat si de regula se contracteaza o echipa ce realizeaza turnarea sapei mecanizat. Turnarea sapei mecanizate se poate realiza chiari si in blocuri la etajele superioare dar pentru aceasta trebuie contactata o echipa specializata ce poate asigura acest fapt.
III - Finisajul - aceasta etapa se realizeaza cu materiale adecvate sistemului de incalzire in pardoseala si se executa de finisori cu experienta pentru ca nu de multe ori s-au lucrat cu materiale neadecvate si nu s-a respectat procedura corecta. Pentru suprafete mari ce necesita placari cu placi ceramice se calculeaza rosturi de dilatare si se folosesc materiale adezive flexibile. Pentru zonele cu parchet, se alege acele tipuri specifice incalzirilor in pardoseala si chiar daca se monteaza tarket sau mocheta, aceastea trebuie alese corespunzator pentru incalzirea in pardoseala.